Süpürr Filminin Konusu / Curling (Körling) Sporu Hakkında

supurrr1 150x150 Sabrımızı Süpüren Bir Film 
Süpürr Filminin Konusu

Yeşim Sezgin’in ilk sinema filmi olan “Süpür” üniversite mezunu olmasına rağmen iş konusunda bir türlü dikiş tutturamayan ve son çalıştığı işten de yeni kovulan Oğuz’un (Cem Kılıç) sevgilisi Naz (Başak Parlak) ile evlenebilme macerasını anlatıyor. Naz’ın patronu Alper’in (Jess Molho) sevgilisine olan ilgisini kıskanarak kavgaya yol açan Oğuz, Naz’ı geri kazanabilmek için bir anda yakın arkadaşlarını toplayarak babasının huzurunda ona evlenme teklif eder. Ancak Oğuz’a en büyük darbe kızının ancak milli bir sporcuyla evlenebileceğini söyleyen Naz’ın babasından (Sümer Tilmaç) gelir. Bunun üzerine Naz’la evlenebilmek için herhangi bir spor dalında milli olmanın yollarını arayan Oğuz, birçok başarısız denemenin ardından “curling”i keşfeder. Türkiye’de henüz tanınmayan curling sporunda rakip de olmayacağı için kolayca milli olacağını düşünen Oğuz ve onunla birlikte ekip kuran arkadaşları turnuvaya katılmak için hazırlıklara başlarlar. Durumu öğrenen Alper de Naz’ı kaptırmamak için kendi ekibini kurar ve iki rakip kozlarını curling pistinde paylaşır.

Curling (Körling) nedir nerede oynanır kökeni nedir ?


Buz üzerinde yapılan bir çeşit taş kaydırma sporu. Çok eski bir oyundur. iskoçya ve Kanadada kışın buz tutan göller üzerinde oynanırdı. Günümüzdeki müsabakalar, salonlardaki özel buz pistleri üzerinde yapılmaktadır. Pistin uzunluğu 42 m, genişliği ise 43 metredir. Curling, taşı, yuvarlak olup, granitten yapılmıştır. Üzerinde tutma kulbu mevcuttur. taşın yüksekliği 11,43 cm, çevresi 91,44 cm 1 yarda, ağırlığı ise 19,96 kgdır
Müsabaka, dörder kişilik iki takım halinde yapılır. Her oyuncu eşleştiği rakibiyle ve iki taşla dönüşümlü olarak oynar. taş, kayma esnasında kendi ekseni çevresinde iki-üç devir yapacak şekilde fırlatılır. Oyunda amaç, taşları rakibinkilerin yanından geçirerek veya onlara çarptırarak kaleye en yakın
noktaya ulaştırmaktır. Genellikle bir parti, on oyun sürer. Taşlarını kale merkezine en yakın noktaya ulaştıran takım, oyunu kazanmış olur. Taş, müsabaka esnasında kayarken kırılırsa, en büyük parçanın ulaştığı nokta kabûl edilir. Curling oyununda, pist, özel süpürgelerle süpürülür. Bunda gaye, buzu ısıtarak taşın kayma hızını arttırmaktır. Süpürme hareketi, taşın kayma yönüne dik olarak, taşı atan t akımın oyuncuları tarafından yapılır.
Curlingin en yaygın olduğu ülkeler ABD, Kanada, isveç ve Norveçtir. Bununla beraber bazan müsabakalarda isviçre bu ülkeleri geride bırakır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hıncal Uluç - Defne Joy Foster Yazısı

Türkan Dizisi ve Oyuncuları